De dagen worden korter en kouder en in de verte werpt de Top2000 alweer een lange schaduw vooruit. Ik zag op Facebook al de eerste advertenties voorbij komen om de quiz Top2000-a-gogo bij te wonen en ik betrap mezelf erop dat ik bij het horen van sommige nummers denk: “die moet ik dit jaar op mijn lijstje voor de Top2000 zetten…” En om ze niet te vergeten, heb ik speciaal voor die nummers zelfs al een speciaal lijstje aangemaakt tussen mijn notities in mijn telefoon. Gaat best ver, hè?! Ja, ik kan zeggen dat de Top2000 koorts zich langzaam meester van mij begint te maken.

Maar dat laatste komt vooral door de website Internet Radio Cafe, een forum waarop allerlei liefhebbers historische radioprogramma’s met elkaar delen. En daar kwam ik de vólledige Top2000 van 1999 tegen… Ik herhaal: de vólledige Top2000 van 1999! Inclusief de reclames en de nieuwsuitzendingen van die tijd.
Je gaat toch niet 144 uur aan radiouitzendingen naar je harde schijf downloaden en danvervolgens allemaal luisteren?? Eh… ja dus; ik wel!
Ik heb de eerste paar uren nu teruggeluisterd en het is echt een achtbaan van herinneringen. Niet eens zozeer vanwege de muziek, maar vooral vanwege alles er omheen. Je beseft ineens hoeveel er in 17 jaar tijd veranderd is (oftewel: je beseft ineens dat je oud aan het worden bent…)

De Top2000 werd in 1999 voor de allereerste keer uitgezonden. Radio 2 zat een beetje met die laatste dagen van het Millennium in de maag. De dagen tussen kerst en oud-en-nieuw hadden traditioneel niet de hoogste luisterdichtheid en waren voor de disc-jockeys ook niet de meest motiverende dagen om te werken. Omdat het de overgang was naar het jaar 2000, werd de Top2000 bedacht. Non-stop 2000 platen draaien; een waanzinnig idee, waar binnen Radio 2 veel vraagtekens bij werden gezet.

Afbeeldingsresultaat voor top2000 briefkaart

Luisteraars konden via briefkaarten (wat waren dat ook alweer?) hun favoriete platen insturen. De radiomakers hadden misschien op een paar honderd briefkaarten gerekend, maar schrokken zich rot toen er postzakken vol handgeschreven kaartjes werden afgeleverd, die allemaal handmatig moesten worden verwerkt tot een lijst van 2000 platen.

Ik woonde in 1999 nog in mijn flatje in Poelenburg. Het begrip ‘treitervloggers’ kenden we nog niet. Sowieso liepen diezelfde jongens op dat moment nog in hun luiers door de buurt, of waren misschien nog niet eens geboren. Een internetaansluiting had ik volgens mij ook nog niet. Ik luisterde nog gewoon radio via… de radio. Voor de lijst met 2000 platen had ik overigens ook nog niet veel aan internet gehad. De uitzending begon op 26 december, om middernacht. In de eerste uren werd in de uitzending gemeld dat de lijst nog niet online kon worden gezet, omdat de dienstdoende technicus pas de volgende ochtend aanwezig zou zijn. Daar was toen dus ook nog echt een technicus voor nodig!

Afbeeldingsresultaat voor millennium top2000

De lijst met platen was wel op teletekst te raadplegen. Ik kan me de oneindige reeks teletekstpagina’s inderdaad nog goed herinneren. Volgens mij stonden de te draaien nummers per uur op een eigen subpagina. Met pen en papier in de aanslag was het nog een hele klus om bij te houden welke nummers ik wilde opnemen! Vooral als de betreffende pagina voorbij schoot en je weer het hele rondje van subpagina’s moest afwachten… En inderdaad: opnemen dus! Ik zat klaar met een hele voorraad cassettebandjes om nummers op te nemen, liefst zonder het gepraat van de dj’s. En ja, ik zette inderdaad mijn wekker om om half 4 ’s nachts een nummer op te nemen… Nou klinkt dat gekker dan het is, want mijn dag- en nachtritme draaide ik in die tijd toch regelmatig om.

Op de rand van de overgang naar het nieuwe Millennium was ik nog niet klaar met mijn studie, ik moest zelfs nog beginnen aan mijn afstudeerscriptie. Ik was al wel bevriend met Karen, maar we hadden nog geen relatie. Dat zou pas in het nieuwe jaar gebeuren. Ik reisde het hele land nog door met mijn OV-Studentenkaart en over wat ik zou gaan doen ná mijn studie, maakte ik me überhaupt nog niet druk. Betalen deden we nog met de gulden en bellen deden we in een telefooncel (met kwartjes óf met telefoonkaarten). E-mail was er al wel, maar we verstuurden toch vooral faxen. De Twin Towers stonden er nog gewoon en terrorisme was een ver-van-ons-bed-show. We maakten ons druk om de Millennium Bug. Zouden alle computers het nog doen na 2000?

Afbeeldingsresultaat voor gulden

Zomaar wat zaken om die eerste Top2000 in perspectief te plaatsen. Al dat soort herinneringen komen voorbij bij het terugluisteren van die eerste uren van de Top2000 van toen. En hoe was het dan muzikaal? Zag die Top2000 er heel anders uit dan nu? Ja, behoorlijk. Natuurlijk. Ook toen waren het Bohemian Rhapsody, Hotel California en Child in Time die de dienst uitmaakten, maar de lijst was toch wel heel ‘braaf’. De eerste uren worden nagenoeg volledig bepaald door platen uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Er werd afgetrapt met ‘Thank God I’m A Country Boy’ van John Denver. Ook bovenin was de lijst vooral gericht op de jaren ’70 en ’80. ‘Recente’ platen van Acda & De Munnik en Celine Dion waren echt een uitzondering in de top 50…

Afbeeldingsresultaat voor top2000 1999

Zoeken naar bands als Metallica en Radiohead was vergeefse moeite (hoewel die toen toch al een tijd bezig waren) en zelfs het populaire Oasis – om maar een dwarsstraat te noemen – stond nog niet in de lijst. Het zegt iets over de luisteraar van toen. Als ik door mijn gedownloade bestanden van 1999 heen ben, ben ik hopelijk precies op tijd klaar voor de editie van dit jaar, de 17de. Ik ben blij dat de lijst in al die jaren is meegegroeid met de luisteraars, zodat ook mijn favoriete nummers van pakweg The Foo Fighters, The Black Keys en Muse straks ook een serieus plekje in de lijst krijgen.

De komende weken zal ik van tijd tot tijd in deze blog enkele van mijn muzikale helden onder de loep nemen…