Bron: http://www.bol.com

The Levellers, een band die bij het grote publiek nauwelijks een belletje zal doen rinkelen. Toch was de Melkweg in Amsterdam afgelopen zondag (nagenoeg) uitverkocht, toen de band hun ‘classic album’ Levelling The Land integraal ten gehore bracht.

The Levellers werden opgericht in  1988 in de Engelse badplaats Brighton. Wanneer ik zelf voor het eerst van de band hoorde, weet ik niet meer helemaal zeker. Maar vermoedelijk was dat hun optreden op Pinkpop, dat ik in 1994 op tv zag.

“There’s only one way of life and that’s your own…”, een nummer dat zowel tekstueel als muzikaal een grote indruk op me maakte, inclusief de geschminkte didgeridoo-speler Stephen Boakes. Sinds dat concert ben ik de band blijven volgen en ben ik een tijd lang fanatiek verzamelaar geweest van alles wat ze uitbrachten. De muziek van The Levellers heeft me door m’n studententijd in Amsterdam geleid en hun muziek is voor mij onlosmakelijk met deze periode verbonden.

Als fan is het altijd een feest geweest – maar ook wel een dure grap! – om deze band te volgen. Ze hebben namelijk heel veel bijzondere singles en de (fanclub)albums uitgebracht met b-kantjes, covers en live-opnames; in het verleden vaak via obscure en moeilijk vindbare cd’s, tegenwoordig vooral via mp3-downloads. Nog steeds is de fanclub ‘On The Fiddle’ zeer actief. Overigens wacht ik nu met smart op de speciale heruitgave van Levelling The Land op dubbel lp + cd+ (live) dvd…

Bron: http://www.levellers.co.uk

De stijl van The Levellers laat zich omschrijven als folk-rock-punk, waarin de viool (fiddle) een centrale rol speelt. De band staat bekend als anarchistisch en dat is goed te horen in hun teksten, waarin onderwerpen als onrecht, armoede, milieu, sociale ongelijkheid en weerstand tegen autoriteit centraal staan. Het artwork van de albums wordt sinds jaar en dag verzorgd door bassist Jeremy Cunningham.

Na The Weapon Called The Word was Levelling The Land was in 1991 hun tweede album. En hoewel ze in Nederland geen hits hebben gehad, is dit album uitgegroeid tot een klassieker. Vooral live doen nummers als One Way, Liberty, Riverflow en Sell Out zijn al jaren publieksfavorieten.

Omdat het dit jaar 25 jaar geleden is dat Levelling The Land uitkwam, werd het album afgelopen zondag in Amsterdam integraal gespeeld. Een volle Melkweg dus. Mooi om te zien dat niet alleen de band 25 jaar ouder is geworden, maar ook de fans! Maar dat deed helemaal niets af aan het enthousiasme en de dynamiek van zowel de band als de zaal. Nog steeds spat het plezier en de energie er vanaf!

Bij de eerste tonen van openingsnummer One Way ging de zaal volledig uit z’n dak. De twaalf nummers van het album vormden een aaneengeschakeld hoogtepunt van het concert. Nadeel was wel dat daarmee de beste twaalf nummers gespeeld waren en dat de spanningsboog voor mij persoonlijk een beetje uit het concert was. Niettemin was het geweldig om oude songs als Hope Street, Beautiful Day en What You Know weer eens live te horen. Een heel mooi stukje jeugd/studentensentiment.

The Levellers, 21 Augustus 2007
Bron: Door Brian Marks – http://www.flick.com/photos/beanmunster/1187366113/,CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8949834